Portugália - Madeira 2018

Célország: Portugália (Funchal)

Fogadó intézmény: ATLME

A kiutazás dátuma: 2018. febuár 26. – március 3. 

A 10 főből álló szakértői csoport számos gyakorlati képzőhelyet látogatott meg, továbbá részletesen megismerkedett a Funchalban található Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Intézmény működésével. Azért volt ez kiemelten érdekes, mert a sziget bevételének túlnyomó hányadát az idegenforgalomból és a vendéglátásból nyeri, így a helyi képzésnek elemi érdeke, hogy minél magasabb szintű, a gyakorlatban is jól használható tudást adjon a diákoknak.

Az iskolában szakács-cukrász, felszolgáló-bárpultos, recepciós és utazásszervező képzés folyik alapvetően 3 évfolyamon. Amennyiben egy tanuló nem teljesíti a követelményeket ez idő alatt, egy negyedik év során felzárkóztatás és külön támogatás mellett megteheti azt. Az oktatás a tanulók számára ingyenes. A szeptember közepétől május végéig tartó szorgalmi időszakban a tanulók az elméleti és gyakorlati képzést is az iskolában kapják meg, majd nyáron 2 hónapon keresztül dolgoznak szállodákban, idegenforgalmi, turisztikai jellegű munkahelyeken.

A képzés kezdő évfolyamán folyó gyakorlati munka hasonlít leginkább a magyar iskolákban jelenleg megszokott szerkezethez. Itt is olyan tanműhelyekben ismerkednek a diákok a szakma alapjaival, amelyekben nem folyik termelő munka. A későbbi évfolyamokon azonban szép fokozatosan haladva, védett körülmények között jutnak el tanulók az igazi munka világához nagyban hasonlító közegig. A felsőbb évfolyamokon szakoktatói felügyelet és irányítás mellett már éles munkában vesznek részt. A diákok üzemeltetik az iskola éttermét, szállodáját és emellett külső megrendelésre is készítenek termékeket, kiváló minőségben. A diákok elsősorban a nyári szakmai gyakorlat keretében kerülnek ki külső gyakorlati helyszínekre.

A résztvevőknek alkalmuk nyílt közvetlen közelről megfigyelni, ahogy a tanulók a gyakorlatvezető ellenőrzésével és diszkrét háttértámogatásával egy nyílt értékesítésű étteremben dolgoznak – mind a konyhán, mind a felszolgálásban. Számukra ez egy gyakorlati óra, ahol hibázhatnak, de motiváltak a minél magasabb szintű teljesítményre, szolgáltatásra, hiszen fizető vendégeket kell kiszolgálniuk.

Az iskola a működtetésére minden évben jelentős összeget kap az Európai Foglalkoztatási Alaptól, ezt pályázaton nyerik el. Az iskolába járó tanulókat felvételi vizsga keretében választják ki, mivel jelentős a túljelentkezés, így a tanulók motiváltak arra hogy tanuljanak és érthető módon egyáltalán nem jellemző a lemorzsolódás. 18 éves korig tart a tankötelezettség, ez után lehetősége nyílik a diákoknak a felsőoktatásban való továbbtanulásra.

A gyakorlati képzőhelyeken a látogatás időpontjában nem sok gyakornok dolgozott, hiszen a fő szezon a nyár, akkor végzik a tanulmányaik részeként a külső gyakorlatot, de mindenhol megtudtuk, hogy nagyban számítanak a vendéglátóipari tanulókra a csúcsszezonban és teljes mértékben bevonják őket a munkafolyamatokba. A város egyik legelegánsabb és legpatinásabb szállodája, a Reid's Belmond***** szintén fogad gyakornokokat, akik a két Michelin-csillaggal díjazott emeleti éttermükben szerzett tapasztalatokat bárhol a világon fel tudják használni a későbbiekben.

 

Teljes beszámoló

 

 

    

 

                                   A Városháza előtt    

 

óralátogatás     

Partnerszervezetünk vezetőjével és a kísérőkkel