Összefoglaló 2012-13

Beszámoló jelentés az Egész életen át tartó tanulás Leonardo da Vinci Munkavállaló és munkanélküliek alprogramja keretében megvalósult szakmai gyakorlatokról.

Ideje: 2012. június – 2013.november

Az „EU-munkatapasztalat biztosítása a foglalkoztatási esélyek növelése érdekében” című Európai Uniós finanszírozású Leonardo mobilitási projekt stratégiai célja az volt, hogy mobilitás útján támogasson fiatal, frissen végzett szakembereket a tekintetben, hogy munkavállalásuk előtt (mellett) az Európai Unió munkaerőpiacán, különböző gazdálkodó szervezeteknél 12-26 hetes munkatapasztalatot szerezzenek, mellyel hazai viszonylatban is nőtt foglalkoztatási esélyük, illetve magasabb minőségű munkavégzésre váltak alkalmassá.

18 résztvevő töltötte szakmai gyakorlatát négy főbb szakterületen: vendéglátás, kereskedelem, művészet, marketing. Olaszországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Belgiumban és Hollandiában közvetítő szervezeteken, illetve közvetlenül vállalkozásokon keresztül valódi munkakörnyezetbe helyeztük a fiatal szakembereket.
A kiutazók az első időszakban az adott ország (szakmai) nyelvével, kultúrájával, a helyben elnyerhető szakmai és munkaerő piaci sajátosságaival ismerkedtek különböző programok, előadások, nyelvi kurzus keretében. A kinti tartózkodás során több kulturális rendezvényeken és kirándulásokon vettek részt.

A munkahelyeken a gyakornokok előre kidolgozott munkaprogram alapján szakmájuknak megfelelő munkafolyamatokkal, munkafogásokkal, eszközökkel, berendezésekkel, illetve a vonatkozó munkavédelmi és környezetvédelmi előírásokkal ismerkedtek meg.
Mindannyian helyt álltak. Néhányan a kezdeti nyelvi vagy kulturális különbségekből adódóan nagyobb kihívásokkal találták magukat szembe. A munkaadók visszajelzéseiből azonban kiderült, hogy a magyar fiatalok minden esetben nagyon motiváltak, eltökéltek, érdeklődőek és udvariasak.

A résztvevők a szakmai gyakorlat elvégzése után Europass bizonyítványt, valamint ajánlólevet vagy oklevelet kaptak a fogadó cégektől.

Idézet néhány résztvevő beszámolójából:

„A gyakorlat rendkívül hasznos volt számomra szakmailag, stílusban és formai elvárásokban új dolgokhoz kellett alkalmazkodnom, belekóstoltam a Coral Draw-ba, amit korábban sosem használtam, készítettem technikai rajzokat, megtanultam hogyan tervezzek digitális nyomtatásra, sok ágyneműt terveztem, amit korábban szinte soha. Számos munkám bekerült a cég kollekciójába, illetve több ágynemű tervemet is sikerrel prezentálták vevők előtt, egyes darabok sorozatgyártása már folyamatban van. A gyakorlat végén határozott idejű szerződést ajánlott a Color Textil cég. Nyelvi ismereteim szempontjából rendkívül hasznos, hogy napi szinten használtam az angolt.” (Idézet az egyik fiatal résztvevő beszámolójából, aki művészeti szakterületen gyarapíthatta tudását.)

„07.12. (péntek) Pestos lasange készítése, természetesen helyben készült tésztával és pestoval. Nagyon egyszerűen a tésztát gyúrtuk (10dkg liszt, 1tojás, só), főzés után rétegzés a besameles pestoval. Pesto : bazsalikom levél, fenyőmag, olíva és parmezán; turmixolva. A rétegek közé mozarella és parmezán sajt került.

07.13.(szombat) Ezen a napon a Grillázs fagyi volt az újdonság, na és persze az a’la carte ételek gyakorlása, tanulása. 

07.20. (szombat) Némi ismétlés következett a ravioli személyében, de új dolog is betársult. A gnocchi készítés tudománya: főtt burgonya áttörve, tojás, liszt és persze só-gyúrás után ujjnyi rudakra sodortuk és daraboltuk. Lobogó vízbe szaggatva, főzés után, lehűtést követően azonnal felhasználható volt.”