Írország 2011

Beszámoló jelentés az Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci Mobilitás alprogramban megvalósuló tanulmányútról.

A szakképzés terulete: oktatás

A tanulmányút helyszíne: Dublin, Írország

Időpontja: 2011.09.26-10.02.

A dublini Colaiste Ide College of Further Education igazgatója és szakemberei több éve számos sikeres projektet bonyolítottak le Írországban és Magyarországon is a WEXEdU Alapítvánnyal együttműködve.
A tanulmányút résztvevői egy egészen speciális szakképző intézménnyel ismerkedhettek meg, amely egy szociálisan hátrányos helyzetű városrészen a környékbeliek szakképzési és társadalmi igényeit igyekezett kezdettől fogva kielégíteni. Így az intézmény profilja, képzési kínálata folyamatosan ezen igények szerint módosult.

A City of Dublin Vocational Educational Center, Curriculum Development osztályán tett látogatás során átfogó képet kaphattak arról a résztvevők, hogy milyen minőségi és strukturális változások mentek végbe az ír oktatási és szakképzési rendszerben az elmúlt 20 év során, valamint milyen további fejlesztések történnek az EQVET jegyében az elkövetkező időszakban.

Idézet néhány résztvevő útinaplójából:

  • "Az írek büszkék oktatási rendszerükre. Az ír pedagógus erkölcsileg és anyagilag megbecsült, ehhez mérten igyekeznek a lehető legjobb teljesítményt nyújtani. Az oktatásban (és minden más területen is) a miért ne lehetne, miért ne működne elv érvényesül" Kati
     

Teljes beszámoló