Németország 2012

Beszámoló jelentés az Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci Mobilitás alprogramban megvalósuló tanulmányútról.

A szakképzés területe: Hátrányos helyzetű fiatalok szakmai integrációja

A tanulmányút helyszíne: Berlin Németország

Időpontja: 2012.09.17-23.

A tanulmányút során a résztvevők átfogó tájékoztatást kaptak a német duális, és a duális mellett működő oktatási-képzési rendszerről,megismerhették a német képzési jegyzék felépítését, a tananyagfejlesztés irányait, illetve annak egységesítési nehézségeit a tartományi szinten történő összehangolás tekintetében.

Betekintést nyerhettek az iskolák életébe, pedagógiai-módszertani tapasztalatot szerezhettek elsősorban a hátrányos helyzetű tanulók kezelése terén.

Intézménylátogatások:

  • A „Mittendrinn EV. egyesület pszichoszociális támogatást nyújt fogyatékos, illetve hátrányos helyzetű hellersdorf-i fiatalok számára. Fogyatékosok számára terápiás munkalehetőséget kínálnak, a hátrányos helyzetűeknek pedig lakástámogatást, képzést, pedagógiai segítséget, szabadidős tevékenységeket. A fő cél a bűnözés, az utcára kerülés elkerülése.
  • OSZ Gesundheit Hellersdorf- i egészségügyi iskola: Ebben az intézményben két szakképző iskola működik melyben orvosi és fogorvosi asszisztensi képzés van. Az oktatás duális képzésben történik, ahol két nap elméleti képzés után három nap gyakorlati képzés történik orvosok és fogorvosok mellett.
  • Az Akademie für Berufsförderung und Umschulung GmbH: A bemutatott hely egy közhasznú cég, mely tanácsadással, oktatással és minősítéssel foglalkozik Berlin minden kerületében található kirendeltségük.
     

Teljes beszámoló