Norvégia 2010

Beszámoló jelentés az Egész életen át tartó tanulás program

Leonardo da Vinci Mobilitás alprogramban megvalósuló tanulmányútról

A szakképzés terulete: vendéglátás idegenforgalom

A tanulmányút helyszíne: Trondheim , Norvégia

Időpontja: 2010. 09.19-25

A tanulmányút programját a norvég Ladejarlen Szakképző Középiskola nemzetközi projekteinek koordinátora és a WEXEdU Alapítvány munkatársa alakította ki a pályázati célok és a résztvevők igényei alapján. A tanulmányút résztvevői a szakképzési terület szinte teljes vertikumát megjelenítették: gyakorlati szakoktató, ill. szakmai elméletet oktató kolléga, étterem tulajdonosok, akik gyakorlati képzőhelyeket biztosítanak diákoknak, valamint egyikük a helyi ipartestület alelnöke, és az Oktatási Hivatal Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságának hatósági referense.

A tanulmányút során a résztvevők átfogó képet kaphattak a norvég szakképzésről, a Ladejarlen Szakképző Intézmény működéséről, a gyakorlati képző helyeket látogathattak meg, valamint megismerhették a regionális kereskedelmi és iparkamara szakképzésben betöltött szerepét.

Idézet néhány résztvevő útinaplójából:

"A diákok felkészítése gyakorlatias, az életre készítik fel őket!" Feri

"Igen pozitív volt az a tapasztalat is, miszerint Norvégiában óriási erőforrások állnak rendelkezésre a tanuló támogatására, első rendű cél, hogy bármilyen módon, de eljuttassák őket a munkaerőpiacra." Juli

Teljes beszámoló