Wales 2011

Beszámoló jelentés az Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci Mobilitás alprogramban megvalósuló tanulmányútról.

A szakképzés területe: vendéglátás idegenforgalom

A tanulmányút helyszíne: Wales, Egyesült Királyság

Időpontja: 2011.03.27-04.03

Az ECTARC és a WEXEdU Alapítvány régóta együttműködő partnerek a Leonardo programok terén, amely a tanulmányút szakmai tartalmának összeállítását és lebonyolítását is nagyban segítette. A csoport tagjai szakmai nyelvoktatással, intézményvezetéssel megbízott kollégák voltak a szakképzés kereskedelem és vendéglátás szakterületéről Miskolcot, Békéscsabát, Kecskemétet és Karcagot képviselve.

A résztvevők számos intézményi látogatáson vettek részt, ahol megismerhették a brit oktatási rendszer sajátosságait, különös tekintettel a hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel küszködő tanulók oktatása, illetve a fogyatékosok szakképzésére, integrálására kifejlesztett módszerek tekintetében.

Idézet néhány résztvevő útinaplójából:

  • "Minden intézmény, amelyben jártunk, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy eljusson a helyi közösségekhez, cégekhez, és megnyerje őket valamely általuk fontosnak vélt cél érdekében. Ezekben a pénzgyűjtési akciókban tanárok, diákok egyaránt részt vesznek, és az iskola hirdetőtábláján mindig pontosan közzéteszik, milyen célra mekkora összeget sikerült összegyűjteni. Számomra ez az összefogásnak, a közösség erejének a példája." Csanád
  • "Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati kompetenciák elsajátítására, amelynek az a legfontosabb célja, és természetesen előnye is, hogy az egyes szakmák közötti átjárhatóság sokkal rugalmasabban megoldható legyen." Kriszta