Németország 2010

Beszámoló jelentés az Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci Mobilitás alprogramban megvalósuló tanulmányútról

A szakképzés terulete: Szakmai tanárok, oktatók, szakképzési szakértők továbbképzése

A tanulmányút helyszíne: Berlin, Németország

Időpontja: 2010. október 10-16.

A tanulmányút során a résztvevők  átfogó tájékoztatást kaptak a német duális, és a duális mellett működő oktatási-képzési rendszerről, beleértve a duális képzés előnyeit, hátrányait is.

Megismerhették a német képzési jegyzék felépítését, a tananyagfejlesztés irányait, illetve annak egységesítési nehézségeit a tartományi szinten történő összehangolás tekintetében. Szakmai kérdéseikkel videokonferencia útján  közvetlenül a Német Szakképzési Intézet munkatársaihoz fordulhattak.

Betekintést nyerhettek az iskolák életébe, pedagógiai-módszertani tapasztalatot szereztünk elsősorban a hátrányos helyzetű, beilleszkedési zavarral küzdő migráns tanulók kezelése terén.

A turizmus-vendéglátás, vendégfogadás, rendezvényszervezés együttesét tanulmányozhatták a Hotel Estrelben, Európa legnagyobb konferencia hotelében. A professzionális vendéglátást, illetve ennek tárgyi és technikai körülményeit, szervezettségét lenyűgöző volt látni.

A projekthét kiváló alkalmat adott a német nyelvi kompetencia fejlesztésére is.

Teljes beszámoló