Spanyolország 2011

Beszámoló jelentés az Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci Mobilitás alprogramban megvalósuló tanulmányútról.

A szakképzés területe: vendéglátás, idegenforgalom

A tanulmányút helyszíne: Granada, Spanyolország

Időpontja: 2011. április 03-10

A tanulmányút öt napon át tartó munkaprogram keretében valósult meg a M.E.P. Europrojects Granada spanyol fogadóintézmény és a WEXEdU Alapítvány szervezésében. A résztvevő tanárok, középvezetők és felsővezetők az ország négy városának (Miskolc, Kecskemét, Karcag, Békéscsaba) vendéglátóipari és kereskedelmi szakképző intézményeit képviselték. Ez jó alapot adott ahhoz, hogy különböző aspektusokból értékeljék a tanulmányút során tapasztaltakat.

A spanyol szakképzési rendszer elméleti megismerése után, Andalusia tartomány legnagyobb és legrégebbi vendéglátóipari és idegenforgalmi szakképző intézményébe, a Hurtado de Mendozába látogattak el a résztvevők. Almunecar-ban egy másik jelentős szakképző intézmény, az I.E.S. Mediterráneo nyitott éttermi napjának nem csak megfigyelői, de egyben vendégei voltak a résztvevők. A tanulmányút során több olyan szállodában is jártak, ahol folyamatosan foglalkoztatnak tanulókat.

Idézet néhány résztvevő útinaplójából:

  • "A nyílt értékesítésű Oktató Étteremnek nagyon örültem, hiszen saját intézményemben is ezt sikerült megvalósítanom. Ezt is megerősített abban hogy a szakmai képzés terén jó úton járunk. Az ott tapasztaltak a jövőre vonatkozóan sok ötletet adtak." Tünde
  • "Jó gyakorlatként hasznosak tartanám átvételre az ott jól működő egyszerű vizsgáztatási rendszert, mely szerint a modul rendszerben folyó szakképzésben nincs záróvizsga, az egyes modulok oktatása közben és végén feladatbankból kiválasztott feladatsor megoldásával ad számot megszerzett kompetenciáiról a diák. Az értékelését két tanár egymástól függetlenül végzi, ezzel biztosítva az objektivitást." Marika
     

Teljes beszámoló